Carboneg podpořen evropským programem EIT Food

Mgr. Jitka Volková
27.7.2022
Události a novinky

Podařilo se nám uspět ve výzvě programu EIT Food v programu Regenerative Revolution, a získáváme tak podporu na vzdělávací aktivity pro zemědělce. Na co se nejvíc těšíme a co to znamená pro vás?

Díky podpoře EIT Food uspořádáme druhý ročník konference o regenerativním zemědělství v ČR Živá krajina 2023 a další akce pro zemědělce. Už na podzim například připravujeme osobní setkání, výměnu zkušeností i spolupráci nad individuálními holistickými plány, které zemědělcům pomáháme nastavit pro konkrétní pozemky. Detailní program událostí, data a místa konání oznámíme už brzy.

Regenerativní zemědělství je v České republice teprve v začátcích. O to větší mám radost, že byl Carboneg vybrán v roce 2022 jako jedna z pěti organizací v regionu střední a východní Evropy v rámci největší evropské zemědělsko-potravinářské sítě, kterou EIT Food bezesporu je. Slibujeme si od toho zejména nastartování možné mezinárodní spolupráce v oblasti certifikace produktů z regenerativní produkce a výměnu zkušeností s dalšími evropskými organizacemi v postupech zavádění regenerativního zemědělství

— dodává lídr Carbonegu Václav Kurel.

EIT Food je:

  • největší evropská iniciativa v oblasti potravin, která usiluje o to, aby byl potravinový systém udržitelnější, zdravější a důvěryhodnější. Cílem je vytvářet a podporovat v celé Evropě prostředí, které podporuje inovace a podnikání,
  • součástí Evropského inovačního a technologického institutu (EIT), nezávislého orgánu Evropské unie, který byl založen v roce 2008.
EIT Food + EU Logo RGB Landscape.png

Součástí programu EIT Food v Česku je také Impact Hub, který koordinuje jeho aktivity u nás, a také Vysoká škola chemicko-technologická v Praze.

Co od naší účasti v programu očekáváme?

V aktuální výzvě jsou společně s námi zapojeny i další organizace. Patří mezi ně například polská nadace Terra Nostra,(https://fundacjaterranostra.pl/) nebo organizace ABNT (Bulharská zemědělská asociace No-Till), jež pracuje na zavádění regenerativního zemědělství a technologie no-till v Bulharsku. Také navázání nových kontaktů se zemědělskými asociacemi po celé Evropě si rozhodně nenecháme ujít. Oceňujeme i možnost sdílet zkušenosti českých farmářů v rámci celého programu. Co nás dále zajímá, jsou vědecké poznatky od lokálních vědeckých institucí a vzájemné sdílení zkušeností. O všem vás budeme pravidelně informovat.

Zajímá vás, co chystáme nebo další podrobnosti k výzvě EIT Food? Uvažujete třeba o zapojení se do programu a ptáte se na zkušenosti? Ozvěte se nám na e-mail carboneg@carboneg.com.

Přečtěte si i další naše články