Regenerativní pastva slepic v mobilních kurnících

Tereza Zyklová
28.2.2023
Pastva
Příběhy
Půdcast

Fenomén regenerativní pastvy slepic konečně dorazil i k nám, jak ukazuje nejnovější díl Půdcastu s panem Dvořákem ze Statku Dvořák ve Zlatníkách u Prahy.

Jak sám říká, od podestýlkového chovu slepic v halách pomalu ustupuje k pastevnímu způsobu chovu v chytrých mobilních kurnících, které i sám zakázkově vyrábí. Co vše jsme s ním probrali ve 14. epizodě Půdcastu? Nechte se navnadit v příspěvku níže nebo si rovnou pusťte nejnovější epizodu.

Vývoj chovu slepic vidí v regenerativní pastvě

Obnovená historie rodinného hospodaření rodiny Dvořákových se začala psát roku 1993, kdy získali zpět své minulým režimem zabavené pozemky. Pan Josef Dvořák s otcem se tehdy začali zabývat chovem nosnic a produkcí vajec a během let vybudovali jeden z významných chovů v Česku.

Statek Dvořák ve Zlatníkách u Prahy v současnosti vyprodukuje 7000 vajec denně, z nichž značnou část tvoří vejce od slepic z volného chovu.

Psal se rok 2017, kdy si pan Josef Dvořák přivezl z německého veletrhu svůj první mobilní kurník. S tímto způsobem chovu byl natolik spokojen, že se pustil do tříletého vývoje a následné vlastní zakázkové výroby mobilních kurníků pod značkou Free Hen, protože v Česku šlo o nesehnatelnou vymoženost a německá firma mu odmítla kurníky dodávat.

slepice03.jpg
Věnovat se chci už jen vejcím z výběhového chovu, — říká pan Josef Dvořák ve 14. epizodě Půdcastu – podcastu o půdě a regenerativním zemědělství z dílny Carboneg.

V tuto chvíli vedle "dobíhajícího" podestýlkového chovu v halách provozuje osm mobilních kurníků, které jsou v celoročním provozu. Jeden je konstruován pro 300 slepic a funguje off-grid, tedy bez napojení na sítě (je energeticky soběstačný díky solárnímu panelu). Každý kurník lze obsloužit i na dálku, je opatřen řadou čidel pro sledování stavu vody, krmiva, teploty apod. Nutná je denní obsluha pro odběr vajec a každých cca sedm dní stěhování po louce (dle velikosti výběhu a počtu zvířat).

Pan Dvořák si svou zkušenost nemůže vynachválit. Těší ho, že jsou jeho slepice díky pastvě v důstojných podmínkách, denně na čerstvé trávě, a mají dostatek zdrojů cenných karotenoidů, vitaminů a nenasycených mastných kyselin, které se ukládají i do vajec. Ta mají proto vyšší tržní i přidanou hodnotu. A o zákazníky nemá nouzi.

Jaká témata jsme v Půdcastu probrali?

  • Jak funguje údržba mobilního kurníku a kdy se vrátí pořizovací náklady?
  • Jaké další jsou výhody volného chovu?
  • Lze ho kombinovat i s chovem dalších zvířat (např. skotu)?
  • Přináší i nějaká úskalí?
  • Kolik takové “chytré kurníky” stojí a za kolik se prodávají “šťastná vajíčka”?

To a mnohem víc přiblížil pan Josef Dvořák v rozhovoru s Václavem Kurelem z Carbonegu.

slepice01.jpg

Máte dotazy či připomínky k tomuto článku? Napadá vás, koho bychom mohli do podcastu o regenerativním hospodaření pozvat příště? Dejte nám vědět na e-mail carboneg@carboneg.com!

Přečtěte si i další naše články