Půda plná života: Za regenerativním zemědělstvím do muzea

Mgr. Jitka Volková
9.6.2023
Regenerativní zemědělství
Události a novinky

Zveme na výstavu s titulem Regenerativní zemědělství: Půda plná života do Národního zemědělského muzea v Praze, kterou jsme připravili společně s dalšími partnery. K vidění je až do 27. srpna 2023 a nabízí jedinečný pohled na historii a principy regenerativního zemědělství.

Výstava, připravená s podporou Výzkumného ústavu zemědělské techniky, sociálního podniku Živá záhrada a za přispění doc. RNDr. Miroslava Vosátky, CSc. z Botanického ústavu AV ČR, si klade za cíl osvětlit význam regenerativního zemědělství pro udržitelnou budoucnost naší planety.

351356037_1550233015505603_6475040133229776289_n.jpg

Od historie regenerativního zemědělství až po současnost v ČR

Výstava vás provede od počátků konceptu regenerativního zemědělství z 80. let na Rodale institutu v USA přes praktické zkušenosti amerického farmáře Gabe Browna až po ukázku dnešních farem praktikující regenerativní postupy v Česku. Prostřednictvím fotografií zachycuje zemědělce, kteří se u nás regenerativní praxi aktivně věnují. Současně na dvou desítkách panelů přibližuje základní principy tohoto přírodě blízkého přístupu k produkci potravin. Seznámí vás i s dalšími souvisejícími tématy jako je význam hub a vývoj půdního mikroedafonu v regenerovaných půdách i možnosti ukládání uhlíku v půdě.

„Nesmírně si vážím toho, že jsme dostali příležitost výstavu zpracovat. Doufám, že přispěje k šíření povědomí o tom, že orba a další formy zpracování půdy škodí půdnímu životu. Regenerativně hospodařící zemědělci jsou ti, kteří v následujících letech velmi významně přispějí ke snižování podílu CO2 v atmosféře a měli bychom si mnohem více cenit jejich produkce a společenské role,“ říká k výstavě Václav Kurel, ředitel a zakladatel Carbonegu.
IMG_4561.jpg

Kdy a kam vyrazit?

Výstava Regenerativní zemědělství: Půda plná života je umístěna na výstavních panelech na schodišti Národního zemědělského muzea v Praze a je přístupná veřejnosti od 6. června do 27. srpna 2023.

Zaujala vás výstava a napadá vás podobná zajímavá spolupráce s námi? Budete chtít využít tyto panely na nějaké své akci? Ozvěte se nám na e-mail praha@carboneg.eu.

Přečtěte si i další naše články